dimarts, 16 de maig del 2017

EL GUST



El gust  és el sentit que ens  permet distingir els sabors. L'òrgan principal és la llengua és un òrgan situat a la boca. 

Utilitzem la llengua per articular les paraules, però també per assaborir els aliments, perquè aquí s'hi troben els receptors dels quatre gustos, també anomenats papil·les gustatives.

La llengua és un òrgan situat a la boca. Utilitzem la llengua per articular les paraules, però també per assaborir els aliments, perquè aquí s'hi troben els receptors dels quatre gustos, també anomenats papil·les gustatives.

Les papil·les gustatives recullen els sabors dels aliments i envien els impulsos nerviosos al cervell a través dels nervis. Aleshores sentim el gust.

La llengua distingeix els sabors primaris, que són el dolç, el salat, l’àcid i l’amarg. Tots els altres sabors són combinacions d'aquests.



A la llengua hi ha unes 10.000 papil·les gustatives, però no totes reaccionen de la mateixa manera als gustos primaris. En cada part es distingeix més un sabor que un altre.

La saliva serveix per a fer els aliments més suaus, per tant, quan ens posem un aliment a la boca la llengua el barreja amb la saliva i les dents el trituren.


Les papil·les gustatives recullen els sabors dels aliments i envien els impulsos nerviosos al cervell a través dels nervis. Aleshores sentim el gust.

La llengua distingeix els sabors primaris, que són el dolç, el salat, l’àcid i l’amarg. Tots els altres sabors són combinacions d'aquests.


Als 60 anys, fins i tot les persones més sanes, comencen a perdre sentit del gust.



UMAMI:



És el "sabor deliciós", que s'uneix al dolç, el salat, l'amarg i l'àcid, es troba en el pernil serrà, els tomàquets, el bonítol i el formatge.

 Alguns estudis parlen que podria augmentar les ganes de menjar fins a un 40%.

Des de petits ens ensenyen que les papil·les gustatives distingeixen quatre sabors, però hi ha un cinquè sabor, anomenat umami, que en japonès significa "sabor deliciós, saborós" -de la combinació dels termes 'umai' (que vol dir 'deliciós') i 'mi' (que significa 'sabor')- i que va ser descobert pel científic Kikunae Ikeda, professor de química de la Universitat Imperial de Tòquio.


Aquests aliments aconsegueixen potenciar el sabor individual de la resta dels ingredients utilitzats. I, tot i que encara no estem educats per distingir el sabor umami -com sí que fem amb el dolç, el salat, etcètera-, cada vegada és més habitual a les cuines per aconseguir aquest sabor més intens que dona un toc especial als plats. De fet, fa 40 anys es produïen 200.000 tones de glutamat monosòdic, i avui se'n produeixen més de tres milions de tones.

L'anomenat cinquè sabor es pot percebre en una zona més àmplia de la llengua. Així com el dolç es nota en punts localitzats de la punta de la llengua i l'amarg a la part posterior, es creu que les papil·les gustatives sensibles a l'umami són presents al centre de la llengua.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada